bild3_smal

Om Föreningen

Föreningen startades hösten 2011 av Sensei Maria Anette Pavlovic i ett enda syfte; att praktisera, förmedla och fördjupa karate som do, en förkroppsligad träning och livsfilosofi. Den egentliga betydelsen av Do är väg mot upplysning. Träningen är baserad på den Shotokan karate som  Sensei Taiji Kase utvecklade med uttaladt och praktiserat fokus  på funktion, fokus och en förhållning till Bushidokodex i modern tappning. 

Alla vuxna är välkomna oavsett ålder, kön, tidigare erfarenhet med mera. 

Det finns en inbjudan att lämna olika identiteter utanför dojon och gå in i praktiken som utövare, som en karateka.


Chefsinstruktör och grundare

Maria Anette Pavlovic, 5 Dan

senseianettepavlovicnilsson

Verksamheten drivs av Anette Nilsson Pavlovic som praktiserat shotokankarate på sitt karaktäristiskt kompromisslösa och engagerade sätt sedan 1976. Hon var med i svenska landslaget och tävlade på elitnivå under 17 år. Hon har ett flertal SM och NM vinster samt flertalet topplaceringar på högre internationell nivå. Under tävlingskarriären utmärkte Anette sig genom att vara framgångsrik i såväl kumite (kamp) som kata (form) vilket är ovanligt. Hon har en fallenhet för strategi i kumite men valde dock mot slutet av tävlandet att lägga ner mer energi på kata, även om det för henne var den svårare utmaningen.

Trots alla framgångar var det dock alltid med större eller mindre motvilja Anette tävlade. De mest dyrbara ögonblicken under hennes karateutövande är i stället förknippade med Kase sensei. Han bad henne, som första kvinna någonsin, att demonstrera inför över 200  instruktörer på ett internationellt instruktörsseminarium, hans ord under träning och gradering, omsorgen i möten, samtal med honom samt hennes egna observationer från första mötet med honom 1987 fram tills hans död.

Efter sin sista tävling, SM 1999, då Anette vann guld i kata, drog hon sig tillbaka från tävlandet för all framtid för att äntligen kunna börja praktisera på riktigt. Ett beslut hon njuter av och aldrig ångrat.

Anette drivs av en stark känsla för Gi, ett etiskt, humanistiskt och självvalt åtagande att alltid lägga omsorg på den egna utvecklingen samt att dela med sig av sin förvärvade erfarenhet. Utöver en bred och djup erfarenhetsbaserad och formell kunskap använder hon sig av kunskap från sin vetenskapliga utbildning, olika meditationsformer samt erfarenheter från studium och praktik inom olika traditionella visdomsläror. Hon framhåller vad som krävs för optimal funktion såväl tekniskt, individuellt som i möten med andra. 

Som instruktör har hon en utpräglad förmåga att få sina elever att överträffa sig själv.


Övriga instruktörer

Juan Ordóñez, 3 dan

Juan är en sällsynt erfaren karateka som praktiserat karate men även kinesiska kampformer oavbrutet sedan starten 1991. Han instruerade på heltid i sin hemstad Valencia under tio år. I samband med flytt till London ägnade han sig åt karatestilen Goju Ryu i nio år. 2018 flyttade han till Sverige och vi fick den stora glädjen att välkomna honom till oss. Juan berikar generöst varje pass med djup kunskap och variationsrikedom från en bred erfarenhetsbank.


Caroline Antgren, 2 dan

Började träna 2004 och har fördjupat sin praktik genom såväl hård fysisk träning som ett flertal längre meditationsretreats.

Caroline har, utöver sin humor, ödmjukhet och vänlighet, gjort sig känd för sina intressanta och emellanåt väldigt krävande pass där hennes vanliga compassion lyser med sin frånvaro.


Elvis Pavlovic, 2 kyu

Elvis kommer från en mycket varierad träningsbakgrund med flertalet kampformer och har praktiserat karate sedan 2014. Han har stor kunskap om kroppen och dess flexibilitet och fokuserar gärna på förfining av grundprinciper samt hårda pass med mitsar.


Kassör Bengt Antgren, 1 kyu

Bento-san har praktiserat sedan 2004 när han började tillsammans med sina båda döttrar. Bengt ställer de brännande frågorna och inspirerar med sin ödmjuka, fokuserade och tidlösa praktik. Han är klubbens kassör och när det behövs håller han alla i schack med endast sin blick.